Аварийно спиране – съвети и практикуване

Аварийно спиране – съвети и практикуване

Натискане педала на спирачката с всичка сила до край - това се нарича аварийно спиране. Не е достатъчно всеки шофьор да знае това, а е важно да може да го използва при спешни случаи. В решаващия момент това може да избегне сблъсък и да се спасят животи. Специалистите обясняват разликите между нормално и аварийно спиране, и посочват какво наистина има значение в случай на опасност.

• Публикувано на 9.05.2021 г. • Актуализирано на 1 юли 2024 г.

Какво е аварийно спиране?

Спиране в ситуация на опасност или внезапно спиране при което натискате педала на спирачката възможно най-бързо с цялата си сила. Целта е и четирите колела да постигнат възможно най-доброто забавяне и да спрат колата в най-кратки срокове.

Какво е важно при аварийно спиране?

За да задействате спирачките с възможно най-краткия път на спиране са важни четири неща:
• Време за реакция / спирачен път
• Сила на натискане педала на спирачката
• Състояние на пътя
• Гуми на колата

Колкото по-бързо натиснете спирачния педал на автомобила, толкова по-бързо накладките хващат спирачния диск. Спирачният път е съкратен. В този случай лекото натискане на педала на спирачката не е достатъчно. За да постигнете пълното спирачно налягане и по този начин възможно най-краткия спирачен път, трябва да натиснете спирачния педал възможно най-бързо и с всички сили.

За да може спирачната сила от спирачките да бъде напълно прехвърлена на пътя, гумите на превозното средство трябва да имат достатъчно протектор и правилното въздушно налягане . Автомобилът може да постигне кратък спирачен път само при добър контакт със земята. Пружините и амортисьорите на автомобила също са от решаващо значение. Те гарантират, че колата поддържа добър контакт с пътя дори при неравности и следователно може да спре безопасно.

Скорост на реакция се нарича скорост, с която реагирате на определена ситуация. Нарича се още време за реакция или време за предварително спиране. То описва продължителността от възприемането на опасност до момента, когато наистина натиснете педала на спирачката. Състои се от време за реакция, време за прехвърляне на крака, време за реакция и половината от праговото време на спирачната система. Времето за реакция е около 0,1 секунди, а времето за преобразуване е около 0,8 секунди. Отнема около секунда, докато десният ви крак достигне спирачния педал и всъщност натисне спирачката.

Още съвети

Трябва да се научите да овладеете аварийното спиране. То може да спаси животи в опасни ситуации. Дори да сте научили този тип спиране в автошколата, трябва да го практикувате със собствената си кола. Защото всяко превозно средство реагира по различен начин. На първо място, правилното положение на седене е важно при спиране при аварийни ситуации. Регулирайте седалката, така че да можете да натиснете напълно педала на спирачката с десния крак, без да губите контакт с облегалката.

За практикуване е достатъчна ниска скорост до 30 км / ч. Уверете се, че зад вас няма кола. Най-добре е да практикувате аварийно спиране на изоставен паркинг. Важно е да натиснете педала на спирачката бързо и бурно. След спиране трябва отново да освободите спирачния педал. Тъй като спирачката се нагрява много и трябва да се охлади.

Ще научите аварийно спиране и много други практически съвети за това как да се държите в опасни ситуации в обучението за безопасност на водача в автомобилните школи.


Споделете статията
Автор: Валентина Георгиева
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg