Изпускателна система - структура на компонентите, подмяна и функционалност

Изпускателна система - структура на компонентите, подмяна и функционалност

За да остане автомобилът чист и тих - изпускателната система е сглобката на автомобил, която насочва отработените газове от отделението на двигателя навън.

• Публикувано на 01.03.2021 г. • Актуализирано на 27 май 2024 г.

Това, което започна като обикновена тръбна конструкция, сега е сложна система, съставена от много компоненти.

Изпускателната система е много силно напрегнат монтаж. Честите цикли на горещо-студено и прякото излагане на пътната настилка имат много вредно въздействие върху тръбната система. Влагата и солта са особено фатални. Тъй като отработените газове кондензират, когато се охладят, вътре също се създава агресивна смес от остатъци от отработени газове и вода.

Що се отнася до изпускателната система, производителите на автомобили имат избор само дали да изградят високоякостни тръбни системи, които да издържат живота на автомобила. Освен факта, че това едва ли е възможно поради огромния термичен и химически стрес, разработените за това решения са и много скъпи. Със сигурност има изпускателни системи, изработени от неръждаема стомана. Те обаче са нерентабилни за серийно производство.

Поради това всичко от колектора, с изключение на каталитичния конвертор, е проектирано като износваща се част на изпускателната система. Независимо дали централен шумозаглушител, гъвкава тръба, централна тръба или заден шумозаглушител - рано или късно всеки от тези компоненти ръждясва и трябва да бъде заменен. Ako изпускателната система на автомобила ви стане прекалено шумна, се консултирайте със специалисти в автосервиз.

Източник: снимка АВТОЦЕНТЪР ВАРНА МОБИЛ


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg