Възрастовата граница на автомобилните гуми - какво трябва да знаете

Възрастовата граница на автомобилните гуми - какво трябва да знаете

Документите на превозното средство посочват кои размери гуми са разрешени.

• Публикувано на 26.02.2021 г. • Актуализирано на 1 октомври 2023 г.

На колко години могат да бъдат гумите?

Няма законна възрастова граница за гуми. Експертите обаче препоръчват да карате лятна гума за максимум десет години и зимна гума за не повече от осем години. Това не е задължително да се дължи на износване. Дори гумите на превозните средства, които рядко се преместват, трябва да се сменят след тези периоди. Причина: Гумената смес се втвърдява с годините.

Обикновено можете да видите на колко години е гумата по страничния край на гумата. Датата на производство е релефна като четирицифрено число в DOT номера. Състои се от три блока. Третият цифров блок е от значение за датата на производство.

Класове на скоростта и максимална скорост

Индексът на скоростта на гумите показва максималните скорости, за които са одобрени гумите. Ако налягането в гумите е правилно, производителят гарантира безпроблемна непрекъсната работа до тази граница.

Одобрение на гумите: какво означава това?

Гумите са важна характеристика за безопасност и трябва да бъдат съвместими с автомобила. Поради тази причина има така нареченото одобрение за гуми. Предназначена е да предотврати монтирането на твърде голяма или твърде слаба гума на голям SUV. Одобрението на гумата включва размера на гумата, както и типа, товароносимостта и максимално допустимата скорост. Документът за регистрация на превозното средство изброява допустимите размери.


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg